Kampanja proti sovraštvu

2018

[September 2018] Projekt Sovraštvo.si se začne septembra 2018, ko sodelavke in sodelavci zavoda Državljan D na Telekom Slovenije naslovimo pisno vprašanje, kako gre skupaj njihova družbeno odgovorna drža in oglaševanje ter s tem posredno financiranje medija Nova24TV (splet in televizija), ki širi laži, propagando in sovraštvo.

[Oktober 2018] Projekt postane medijsko zanimiv, med drugim javni medij RTV Slovenija objavi analizo, kjer ugotavlja, da je večina oglaševalcev, ki z oglaševalskimi proračuni podpirajo medijsko širjenje sovraštva in propagande, v večinski državni lasti.

[Oktober 2018] V državni zbor pošljemo prvo peticijo, s katero prosimo za razpravo na komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Peticijo nekdo iz državnega zbora posreduje medijem sovraštva, objavljena je z vsemi našimi osebnimi podatki, državni zbor razprave ne opravi.

[November 2018] Na naš poziv po opredelitvi se odzove premier vlade, Marjan Šarec, ki zapiše, da bi morala podjetja v večinski državni lasti premisliti, kje oglašujejo. Poziv je popolnoma ignoriran s strani podjetij v večinski državni lasti.

[November 2018 – April 2019] Poteka intenzivna kampanja javne razprave, v kateri problematiziramo neodziv oglaševalske stroke, probleme pri pomanjkanju politične volje za razpravo. Na svoja javna vprašanja kot odziv prejemamo grožnje s smrtjo, ljudje nas zasledujejo po trgovinah, pritiskajo na naše poslovne partnerje.

2019

[Marec 2019] Poročilo o naši kampanji se znajde v poročilu Automating Society, kjer raziskovalci popisujejo probleme z algoritemskim reguliranjem spletnega oglaševanja.

[Julij 2019] Svet Evrope v svojem poročilu o boju proti rasizmu in nestrpnosti opazi našo kampanjo in jo izpostavi kot dobro prakso boja proti sovraštvu.

[September 2019] O problemu financiranja sovraštva spregovorimo na UNESCO konferenci o medijski pismenosti na Švedskem.

[Oktober 2019] Organiziramo mednarodno konferenco na temo boja proti sovraštvu in propagandi.

[Oktober 2019] Po letu kampanje mediji ugotavljajo, da se oglaševalci še vedno ne zavedajo svoje odgovornosti, strokovnih debat še vedno ni.

[November 2019] V državni zbor pošljemo drugo peticijo, s katero pozivamo poslanke in poslance, naj vendarle opravijo razpravo o financiranju sovraštva. Peticijo obravnavajo na zaprti seji, komisija ne sprejme nobenih sklepov in se do nje ne opredeli.

2020

[Januar 2020] Zavod Državljan D napove vseslovensko turnejo proti sovraštvu, s katero bodo do konca leta 2020 obiskali 16 slovenskih krajev in v njih izvedli kavarniške pogovore z novinarji, ki spremljajo temo financiranja sovraštva z javnim denarjem.

[Julij 2020] Oblast predlaga nov zakon o medijih, RTV in STA, s katerim bi del davkoplačevalskega denarja, ki se zbira z RTV prispevkom namenili financiranju strankarske propagande.

[Julij 2020] V zavodu Državljan D razkrijemo povezave med slovenskimi tovarnami sovraštva in globalno mrežo neonacistov.

[Maj 2020 – September 2020] Objavimo večdelno preiskovalno zgodbo o oglaševanju slovenske vojske na tovarni sovraštva ter povezavah med strankarsko povezanimi mediji in nelogičnostjo oglaševanja na njih.